90/10 = Hälsosam balans

Här ser du en cirkel som jag delat upp i 10 delar. Du ser massor av bra livsmedel som frukt, grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, fisk, ägg, nötter m.m. Sen ser du också att en del av cirkeln är fylld med choklad, kex, godis och glass?

90-10-fördelningen

Fördelningen som jag gjort är med 90% näringsrika och hälsosamma livsmedel och 10% näringsfattiga och sockerrika livsmedel.

Detta är ett utmärkt riktmärke för dig med målet att ha en hälsosam koshållning. Om 90% av det du stoppar i dig kommer från näringsrika och bra livsmedel, då är det inga problem att 10% kommer från mindre bra livsmedel.

Det behövs inga förbud i din kosthållning utan det handlar om att du skapar en hälsosam balans. För allt handlar om i vilken mängd du äter ett livsmedel och inget behöver utesluta det andra.

Har du som mål att varje dag för att få i dig 90 % bra livsmedel behöver du aldrig ta bort dina favoritgodsaker. De kan fortfarande utgöra de sista 10% av vad du stoppar i dig.

Försök skapa en balans som funkar för dig på lång sikt istället för att du sätter upp några förbud. En balans mellan olika livsmedel och en lagom mängd, utan att du snöar in på specifika livsmedel eller sätter upp förbud.

Jag tycker att vi försöker skippa förbuden helt och istället lever efter mitt favoritcitat: ”Man kan äta av allt, men inte alltid”.

Se till den stora HELHETEN och låt maten ge dig energi och glädje!

Beställ Proaktify av Stina Algulin

Stina Algulin

Leg. Dietist