Kolhydrater

Kolhydraterna är vår främsta källa till energi och den energi som vår kropp lättast kan använda. Hjärnan måste ha en viss mängd kolhydrater varje dag för att fungera som den ska. Kolhydrater är viktigt för oss och inget vi ska undvika.

kolhydrater_600x600

Kolhydrater är ett gemensamt namn för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Stärkelse hittar vi i t.ex. potatis, ris och pasta. Kostfiber finns i såväl fullkornsprodukter som frukt, grönsaker och bär. Sockerarter finns naturligt i frukt, bär och mjölkprodukter och kan även finnas som tillsatt socker i form av sockerarten sackaros (vanligt strösocker).  

Frukt o grönsaker

Tyvärr har kolhydrater fått ett dåligt rykte senaste åren och många dieter säger att vi ska undvika kolhydrater. Men nej, så är inte fallet. Om du väljer bra kolhydrater och totalt äter en lagom mängd energi så gör kolhydrater bara gott för kroppen och det är inget som ska undvikas!

Det viktiga är att välja rätt sorts kolhydratkällor. Som t.ex. fullkornsvarianter av bröd, pasta, mjöl och gryn, fiberrik mat som rotfrukter, grova grönsaker, frukt och baljväxter.

Sockerfri_600x600

Kolhydrater som vi bör begränsa vårt intag av finns istället i sockerrika livsmedel som godis, glass, kakor, sockersötad läsk med mera.

Ditt totala kolhydratintag bör vara ungefär 45-60 E% av ditt totala energiintag. Från kolhydraterna bör en också få 25-35 g kostfiber och intaget av tillsatt socker bör inte överstiga 10 E% av ditt totala energiintag.

OBS! Dessa rekommendationer gäller för friska individer.

Beställ Proaktify av Stina Algulin

Stina Algulin

Leg. Dietist