Protein

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar och det stämmer väldigt bra. Protein behövs nämligen för att bygga upp vävnadsceller, enzymer, hormoner och ingår även i kroppens immunförsvar. Därför är protein viktigt för hela kroppens funktion.

Protein är uppbyggt av cirka 20 aminosyror varav 9 av dem är essentiella, d.v.s. nödvändiga för oss att få i oss via kosten p.g.a. att kroppen inte själv kan skapa dem. Livsmedel som innehåller alla essentiella aminosyror kallas för en fullvärdig proteinkälla. Livsmedel som inte innehåller alla essentiella aminosyror kallas för en icke fullvärdig proteinkälla.

Vi behöver fullvärdigt protein för att kroppen ska kunna byggas upp som den ska. Alla animaliska livsmedel som kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter innehåller fullvärdigt protein, även sojabönan och quinoa innehåller fullvärdigt protein.

Spannmålsprodukter som mjöl, gryn, bröd, pasta, ris m.m. och baljväxter som linser, bönor och ärter innehåller inte fullvärdigt protein. Men när spannmål kombineras tillsammans med baljväxter så kompletterar de varandra och på så sätt får man i sig fullvärdigt protein.

Alltså behöver man inte äta animaliska livsmedel för att få i sig fullvärdigt protein. Kombinerar man t.ex. en linsgryta med pasta så får man i sig fullvärdig protein.

Ditt totala proteinintag bör vara utgöra ungefär 10-20 E% av ditt totala energiintag under en dag. I gram per kg kroppsvikt och dag så bör intaget ligga på 0.8-1.5 gram/kg kroppsvikt/dag, beroende på hur mycket man tränar med mera.

OBS! Dessa rekommendationer gäller för friska individer.

Beställ Proaktify av Stina Algulin

Stina Algulin

Leg. Dietist