Energi

Energi i mat, som i dagligt tal kallas för kalorier, får vi från all mat vi äter. Vi måste få energi för att överleva och må bra. Utan kalorier dör vi. Energi i mat är som all energi och går under energiprincipen att energi inte kan nyskapas eller förstöras, utan endast omvandlas från en form till en annan.

Får man i sig för mycket energi i sin kropp så lagras den som energireserv=viktökning. Får man i sig för lite energi mot vad man behöver så förbränns energireserv från kroppen=viktminskning. Får man i sig en lagom mängd energi så hålls kroppen viktstabil.

Energi kan alltså inte försvinna, bara omvandlas. Viktigt att veta är bara att man inte behöver få i sig exakt en lagom mängd energi varje dag för att hålla sig viktstabil eller förändra sin vikt. Utan det är energiintaget under en längre tid som kommer att avgöra viktbehållande/viktförändring.

Så det är ingen idé att snöa in på enstaka kalorier. Se istället det totala energiintaget under en längre period, om du av någon anledning behöver hålla koll på ditt energiintag.

Hur mycket energi varje människa behöver få i sig varje dag beror främst på:

– Ens basala energibehov, alltså hur mycket energi kroppen behöver bara för att vila. Detta beror på ens vikt, längd, kön och ålder.

– Matens termogena effekt, alltså hur mycket energi det går åt för att bryta ner maten en äter.

– Ens nivå av fysisk aktivitet, alltså hur mycket en rör på sig under dagarna. Ens dagliga sysselsättning, vardagsmotion och träning avgör.

Olika livsmedel innehåller olika mängd energi (kalorier) per gram. Ett livsmedels energiinnehåll benämns oftast på förpackningar i energi per 100 gram livsmedel.

Livsmedel som t.ex. nötter, oljor, smör, choklad, godis, ost, grädde, naturgodis m.m. innehåller mycket energi per 100 gram. Livsmedel med mycket energi per 100 gram benämns som energitäta livsmedel.

Livsmedel som innehåller lite energi i förhållande till volym är främst grönsaker, bär och frukt, magra mejeriprodukter, rotfrukter med mera. Dessa benämns istället som energisnåla livsmedel. Om du vill gå ner i vikt kan du med fördel äta mer av energisnåla livsmedel, som ger en stor volym mat som mättar, men samtidigt inte så mycket energi.

Är du en person som behöver mycket energi så kan du med fördel äta mer av energitäta livsmedel för att enklare få i sig mer energi.

Viktigt att veta är att ett livsmedels energiinnehåll inte avgör huruvida hälsosamt det är eller inte. Ett av det mest energirika livsmedel som finns är rapsolja som innehåller maximalt med energi per 100 gram, rättare sagt 900 kcal/100 gram livsmedel. Men rapsolja är ett jättebra livsmedel som alla bör få i sig av, i en lagom mängd.

I slutändan handlar det alltid om mängden du äter av något.

Se jämförelsebilden här med 225 gram broccoli och 1 msk (15 gram) kall bearnaisesås. Dessa två tallrikar innehåller lika mycket energi, men väldigt stor skillnad i volym livsmedel.

Broccolin innehåller viktiga näringsämnen och fibrer. Såsen består till största delen av rapsolja vilket som sagt är bra för oss. Båda är alltså hälsosamma livsmedel, men här kan man göra sitt val.

Om man hellre vill äta en större volym mat och mindre energi, eller om man vill äta mindre volym samt för att orka få i sig all energi. Inget behöver utesluta det andra, men med hjälp av sån här kunskap kan man fördela sin mat utifrån sina behov och önskemål.

Beställ Proaktify av Stina Algulin

Stina Algulin

Leg. Dietist