Naturligt =
Nyttigt, eller?

Många tror att bara för att det står ”naturligt” eller endast innehåller ”naturliga” ingredienser på ett livsmedel så är det automatiskt ”nyttigt”. Följ med för här tänkte jag reda ut, vad innebär nyttigt, för vem är det nyttigt och i vilken mängd är det nyttigt?

jordnötssmör24-corleto-peanut-butter-600x600

Vi börjar med  jordnötssmör som ett exempel. Jordnötssmör är supernyttigt för de flesta av oss när vi äter det i lagom mängd. Det kan samtidigt vara dödligt för en jordnötsallergiker och inte bra för någon om vi äter det i för stora mängder.

Så vad som är nyttigt för vem är olika och därför är det svårt att rakt av kalla ett livsmedel för ”nyttigt”. Det gäller att alltid ta hänsyn till vem det gäller och i vilken mängd det äts.

pomme-el-potatis-26-photoby-dan-counsell-600x600

Det mesta som är naturligt är givetvis bra. Som potatis i sin naturliga form är t.ex. bättre än pommes. I sin naturliga form är frukt bättre för oss än om du har frukt i juice eller sylt osv.

Men, jag vill bara upplysa er för att ni inte ska bli lurade! Naturligt innebär inte alltid bättre.

En chokladbit sötad med råsocker eller en chokladbit sötad med strösocker. Ja det är sak samma. Ät och njut av den choklad du tycker är godast och fokusera på en hälsosam helhet istället.

socker_26-photoby.-sharon-mccutcheon-600x600

Om du tar en produkt där det t.ex. står, är sötad med ”naturlig” sötma. Luras inte! Vänd och kolla på förpackningen. I vissa fall kan det stå att ett livsmedel bara är sötat med naturlig sötma och så vänder man på förpackningen och den första sötningen är RÅSOCKER.

Det tas upp i kroppen exakt likadant som vanligt vitt socker. Naturligt eller ej. Kroppen kan tyvärr inte skilja på det.

Fundera också på. Hur onaturligt är vanligt socker egentligen? Kommer ju från sockerbetan som växer i jorden. Fantastiskt i en lagom mängd och ohälsosamt i för stor mängd.

I slutändan handlar det alltid om i vilken mängd man äter något. En lagom mängd av allt är det bästa! 

Beställ Proaktify av Stina Algulin

Stina Algulin

Leg. Dietist