Darkmetoden

Darkmetoden är en enkel metod som hjälper dig komma ihåg att få med viktiga delar i en hälsofrämjande vardag. Börja så smått och känn efter vart din tröskelnivå ligger för att du aldrig vill sluta leva efter dina nya vanor.

solen_600x600

D - DAGSLJUS

Dagsljus är otroligt viktigt för oss. Att vistas i dagsljus varje dag stimulerar produktionen av melatonin. Melatonin är ett sömn-hormon som hjälper dig att känna av tröttheten på kvällen. Försök att vistas utomhus i 20-30 minuters dagsljus varje dag. Även en molnig dag kommer att hjälpa dig.

A - AKTIVITET

Gör något som du tycker det är roligt, där du inte känner behöver prestera. Det kan vara en aktivitet där du helt tappar tiden för att du blir uppslukad av det du gör. 

Du kan sjunga, måla, sticka, lägga pussel, fiska, titta på fåglar eller baka. Vad du gör beror helt på vad du tycker om.
Proaktify - Skapa en hälsofrämjande livsstil

R - RÖRELSE

Vår kropp är byggd för rörelse och vi får flera positiva effekter av att röra på oss. Rörelse kan vara allt ifrån yoga till löpning och det är viktigt att du hittar det som passar dig där du är just nu. 

Om du har lite energi och är sängliggande kan det räcka med att du reser dig upp varje halvtimme och sträcker på dig. Kanske är Yoga något för dig eller så tycker du om att köra Tabata? Hitta din nivå och tänk på att rörelse sänker stresshormonet kortisolet i din kropp. Det gör det lättare för dig att stressa ner. 

Lägre nivå av kortisol i kroppen kan även bidra till att lindra värk, som inte beror på en direkt skada.

K - KOSTEN

När vi är stressade så får vi oftast ett ökat behov av snabba kolhydrater. Det beror på att vår kropp behöver mer snabb energi för att kunna hålla uppe vårt höga tempo.

Försök att inte stoppa i dig för mycket snabba kolhydrater med en hög andel socker. Sockret bidrar till att ditt blodsocker åker upp och ner vilket stressar din kropp ännu mer. 

Sätt upp som mål att äta regelbundet. Ett bra sätt är att få i dig frukost, lunch, middag och ett eller två mellanmål om du har ett behov av det.

Carina Johansson

Cert. Stresscoach