Hoppa till innehåll
Gå i trappor är bra vardagsträning

Bästa vardagsmotionen?

Har du funderat på varför det är så jobbigt att gå i trappor?

Att gå i trappor är ett bra sätt att träna upp styrkan i dina benmuskler och din kondition. Så se till att gå upp för trappor där du kan i din vardag.

Anledningen till att vi upplever det så jobbigt att gå i trappor,  är till viss del för att vi håller andan när vi går uppför trapporna. Att gå i trappor kräver både precision och koncentration. Så din hjärna skickar signaler till kroppen att göra en paus när det gäller vår andning.

När vi går upp för trappor så använder våra muskler mer syre än vanligt, samtidigt som vi andas mindre för att vi är koncentrerade. Detta leder till att syremängden i blodet sjunker. När hjärnan upptäcker att vi har lägre syreinnehåll i blodet så skickar den en motsatt signal till kroppen – och vi börjar ta korta, snabba andetag (andfådd).

En bra sätt att angripa problemet med att du blir andfådd när du går i trappor kan vara att du håller i räcket så du inte behöver koncentrera dig lika mycket på vart du sätter fötterna och kan lägga mer fokus på att andas. Du kan också välja att kliva upp med båda fötterna på ett trappsteg åt gången dvs. gå långsamre.

Vill du har lagt in flera sätt som du kan använda trappor till vardagsträning i Proaktify under vardagsmotion. Ta del av vår inspiration som gör att du ökar antal trappsteg i din vardag.