Hoppa till innehåll
Ägg - ett bra livsmedel

Ägg ett näringsrikt livsmedel

När vi idag pratar om ägg avser vi i allmänhet vanliga hönsägg. Ägg har varit ganska lätt för oss att komma åt i naturen och gav oss mycket energi till den arbetsinsats det var att samla in dem. Ägg har troligen varit en mycket viktig och näringsrik föda för oss människor under vår tid på jorden. Den röda djungelhönan som lever i Sydostasien har används som äggproducent till oss människor sedan ca år 6000 f. Kr.

Höns tycker om att krafsa i marken i jakt på maskar och insekter. De äter även gräs, knoppar och frön och tack vare sin omväxlande diet så blir deras ägg fyllda med nyttigt fett, protein och många bra näringsämnen som vi människor behöver. Naturligt (ekologiskt) producerade ägg är därför ett mycket näringsrikt och energifyllt livsmedel. I storskalig produktion av ägg så får inte hönsen gå ute och äta sin naturliga föda utan föds upp på foder som består av stor del säd och soja vilket inte är lika naturligt för hönsen.

Oavsett om du väljer att äta konventionella eller ekologiska ägg så är det ett bra livsmedel som ger dig viktiga proteiner, fetter, mineraler och vitaminer.

Du behöver inte vara rädd för myten om max 1 ägg om dagen pga. kolesterolet. Det stämmer dock att det finns kolesterol i ägg men vår kropp är så smart att den drar ner på sin egen produktion av kolesterol när vi äter livsmedel som innehåller kolesterol. (motsvarar 10 ägg/dag)

Protein och fett som finns i ägg mättar mycket bra, testa dig själv genom att äta 1-2 ägg och sedan se om du vill äta en påse godis.

Mina bästa tips på hur du kan få i dig ägg varje dag är genom att äta kokt ägg, omelett, äggröra eller blandat i din gröt.

Emil Isaksson grundare av Gå Svårt

Emil Isaksson

Cert. Kostrådgivare

Dela detta inlägg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spara