Hoppa till innehåll
Banan

Banan - Ett smart livsmedel

Vem har väll inte ätit en banan till mellanmål, i en fruktsallad eller på sin frukostfil? Ja banan har alltid vad jag minns funnit med som en del i min kost och kommer att få fortsätta finnas med där.

Bananer är både en ört, ett bär och en av våra äldsta kulturplantor. Den härstammar från sydöstra Asien och på 1400-talet anlades den första odlingen i Europa av portugiser på Kanarieöarna. I början av 1500-talet så kom de första bananplantorna till Central och Sydamerika där vi idag har dagens ledande bananproducenter.

Att vi idag äter mogna bananer hos oss i Sverige är en högteknologisk process som påbörjas ca 30 dagar innan vi äter vår banan genom en i detalj planerad och kontrollerad transportkedja. Varför kanske du tänker och det är en bra tanke. För att vi här i Sverige ska kunna äta bananer så måste de skördas omogna och mörkgröna för att sedan mogna på vägen hem till dig.

När man skördar en banan så består den av 1% socker och 25 % stärkelse men när den sedan är färdigmogen är förhållandet nästan det omvända. Så anledningen till att en grön banan gör oss helt sträva i munnen och på tungan är för att vi inte kan bryta ner stärkelsen på ett bra sätt i vår kropp.

I bananer så hittar du jämfört med andra frukter mycket socker som är fördelat på 7% sackaros (samma som vitt socker vilket består av 50% glukos och 50% fruktos), 2 % glukos (druvsocker vilket ger energi direkt) och 1% fruktos (fruktsocker som ej visar något GI). Genom att det finns mycket energi i bananer så är de populära efter träningspasset och du får även i dig bra med kalium som är viktigt för vatten och syrabalansen i kroppen samt för att ge en normal funktion av våra nerver, muskler och njurar. Du får även i dig ovanligt mycket B6 för att komma från frukt vilket är viktigt i proteinmatsmältningen och för att ha en bra nervfunktion i kroppen. Du får även i dig C-vitamin, Folsyra, E-vitamin, Kalcium, Magnesium, Zink, Selen, B2-vitamin och B3-vitamin. Så jag hoppas du förstår varför en banan efter träningen rekommenderas av mig.

Det finns specialbyggda bananbåtar och sedan specialbyggda lager där bananerna mognar i den takt som importören vill genom att man tillsätter eten (etylen) som är den gas som frukt avger sig när de mognar och på så sätt får man en så naturtrogen mognad som är möjlig även om det absolut skulle vara bättre och helt fantastiskt att få äta bananer som mognat på sin moderplanta. Passa på när du är utomlands och hittar naturligt mogna bananer.

Visste du att det finns ca 300 sorters bananer?

Bananshake
Bananshake (2 glas)

– 2 st – Mogna bananer
– 2 dl – Naturell lättyoghurt
– 1,25 dl – Lättmjölk
– 2 msk – Havregryn

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör till en slät blandning och drick med en gång. För att öka innehållet av protein kan du byta ut 1 dl yoghurt mot 1 dl lättkesella. Den proteinrikare varianten är perfekt efter träningen för att ladda både energi och motverka muskelnedbrytning.
Emil Isaksson grundare av Gå Svårt

Emil Isaksson

Cert. Kostrådgivare