Hoppa till innehåll
Chips är optimerade för att du inte ska sluta äta

Blir du lurad att äta för mycket?

Har du hört talas om The Bliss Point? 

Det är en benämningen som används inom livsmedelsindustrin när man pratar om rätt balansen av socker, salt och fett i en produkt. När du äter en produkt som har en optimal balans av dessa tre ingredienser så upplever du en stark belöning och tillfredsställelse och därför har du svårt att sluta äta.

Anledningen till det är att vi evolutionärt letade efter livsmedel ute i naturen som innehöll mycket socker, salt och fett för att ha störst chans att överleva. Det finns inget livsmedel i naturen som har en optimal balans av dessa tre delar utan vi behöver blanda olika livsmedel. 

Livsmedelsindustrin vill självklart sälja så mycket av sin produkt som möjligt. Därför lägger dem mycket pengar på att ta fram rätt balans av socker, salt och fett i sina produkter med målet att hitta The Bliss Point. På så sätt blir deras produkt din favorit så att du nästa gång med stor sannolikhet köper samma produkt igen.

Chips är ett bra exempel på livsmedel där man forskat mycket och fått fram The Bliss Point, för kan du äta endast 1 chips och sedan vara nöjd?

När du slutar äta ex. chips så kan du uppleva en liten nedstämdhet eftersom du inte längre tillfredsställer din hjärna med socker, salt och fett som är kopplat till överlevnad. Din hjärna blir helt enkelt lurad och vi äter mer än vi behöver.

I rena råvaror som kött, fisk, bönor, frukt, bär, grönsaker, nötter mfl behöver inte vara rädd för The Bliss Point.

Däremot om du köper godis, kakor, chips, läsk, färdiga såser, bröd, glass, snabbmat och andra hel och halvfabrikat så måste du tänka till.

Idag finns det inget ansvar på livsmedelsproducenten om du äter för mycket. Kanske är det något som dyker upp i framtiden för att bromsa den stora ökningen av övervikt och fetma i samhället.

Emil Isaksson grundare av Gå Svårt

Emil Isaksson

Cert. Kostrådgivare